Per una nova política comunicativa a Vilassar de Mar

Ramon Iglesias | 30 jun 2015

En els últims anys Vilassar de Mar ha destacat a nivell comunicatiu tant pel número de mitjans de comunicació, com per la seva qualitat i per la seva presència a la xarxa, i per un molt bon ús també a les xarxes socials. Una de les ràdios locals mes escoltades que emet tan en FM com per internet, primer Ajuntament en tenir perfil al facebook, Smarpoints al carrer, Televisió Local tant en TDT com per Internet, premi Shorty Awards al twitter de l’Ajuntament, diversitat de mitjans digitals pioners com l’edició local de Vilaweb (actualment tancat) o catvilassar.com (actualment migrat a www.vilassardemar.info), etc.

Les persones que hem participat activament de l’esfera pública comunicativa, tant a nivell analògic com digital, som conscients que totes aquestes afirmacions laudatòries i reconeixements son matisables.

Coincidint amb la destitució de l’anterior regidor de comunicació, qualsevol persona que entrés al grup del facebook de l’Ajuntament podria constatar un increment de mes de 400 persones en aproximadament l’últim mes (segons la informació proporcionada per facebook). A què ha sigut degut?
Preguntats per aquest notori increment d’usuaris, els treballadors municipals que actualment gestionen els perfils de l’Ajuntament a les xarxes socials han confirmat que quan es van fer càrrec de l’administració del grup es van trobar més 200 usuaris que no tenien accés o estaven pendents d’acceptar i que van procedir a acceptar-los per a que poguessin ser membres del  grup i poder així estar informats i participar.

Un dels episodis més polèmics el vem viure al post de desembre de 2011, en que diversos usuaris acusaven de “censura” al regidor Laureà Folch, ara encapçalant Gent per Vilassar de Mar. Desprès de l’episodi polèmic de l’increment de sous, un grup d’usuaris van mostrar les seves discrepàncies de com s’utilitzava el facebook oficial de l’Ajuntament de Vilassar de Mar tal i com es pot veure en l'imatge que acompanya aquest escrit.

Ara, ens trobem davant d’una oportunitat de canvi i seria interessant que en aquesta nova etapa política que s’enceta a Vilassar de Mar es dissenyés una política comunicativa realment inclusiva i plural en la qual no fos una sola persona (a més amb càrrec polític) el responsable de la gestió directe. L’Ajuntament de Vilassar de Mar disposa de personal molt qualificat i competent en matèria de comunicació i s’hauria d’evitar al màxim la ingerència política. En aquesta línea, el “Reglament d’organització i funcionament dels mitjans de comunicació municipals de l’Ajuntament de Vilassar de Mar”, aprovat fa poc, fa un pas important per regular i ordenar la gestió i ús dels diferents mitjans municipals.

Cal, però, ampliar aquest reglament i desenvolupar un “Pla Municipal de Comunicació” més genèric que, entre altres coses, també incorpori els mitjans privats amb vocació de servei públic i augmenti la participació i gestió per part de la societat civil i el teixit associatiu.

Cal fomentar l’existència de mitjans privats que convisquin en un marc de col·laboració amb els mitjans municipals, per salut democràtica, per garantir la pluralitat, per evitar actuacions com les que anomenava abans i per no deixar exclusivament en mans polítiques tota la comunicació local equilibrant-la amb els professionals privats, la societat civil i el teixit associatiu.

De la mateixa manera que hi a equipaments i serveis municipals que estan gestionats exclusivament per entitats, hi podria haver també mitjans de comunicació que funcionessin de manera similar.

La nova etapa política i la irrupció en el panorama comunicatiu vilassarenc del .info de ben segur que ens portaran en una dinàmica comunicativa ben diferent de la que hem tingut fins ara.

Vilassar de Mar té mitjans, persones i entitats per aconseguir convertir-se en un referent de comunicació local no nomes a la comarca sinó també a la resta de l’estat. ( I si al comunicatiu li sumem l’aspecte tecnològic aquest potencial augmenta).

De comunicació, així com d’altres temes, us n’aniré parlant en futurs escrits.

Ramon Iglesias
President del Centre Audiovisual i Tecnològic de Vilassar de Mar