El TTIP a Vilassar de Mar
Tot i la omissió que en fan la majoria dels mitjans de comunicació, el TTIP forma part de la més radiant actualitat. Degut al rebombori que ha aixecat en els últims mesos, el més lògic es preguntar-se ¿que és el TTIP?
L’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió, Transatlantic Trade and Investment Partnership en anglès, és un tractat de lliure comerç entre Europa i els Estats Units que pretén liberalitzar i unificar els seus respectius mercats. Les negociacions entre la Comissió Europea i el govern americà estan sent lentes i marcades per una alta confidencialitat. Degut a això, la poca informació que es té es deu a filtracions, entre elles les realitzades pel portal WikiLeaks. Des de que se’n coneix l’existència ha generat un gran nombre de partidaris i detractors, mentre les grans multinacionals i partits polítics de caire lliberal (PP, PSOE, UPyD, CiU i PNV) si han mostrat a favor, nombrosos col·lectius amb una visió més proteccionista de l’economia (des de l’esquerra alternativa a la dreta conservadora) si han oposat aferrissadament.
La idea d’aquest tractat no es una altra que intentar igualar cap a la flexibilització les normatives europees per tal d’equiparar-les a les dels Estats Units. Es per això que es debilita les restriccions en matèria energètica (permetent el fracking), alimentaria (permetent l’ús de transgènics) o laboral (flexibilitzant l’acomiadament i les condicions de treball). També permetria que les empreses, en cas de veure afectada la seva producció, puguin demandar als estats.
Sobre aquest tema es va celebrar, el passat diumenge dos d’agost a la Plaça Carlos Trias del Barato, un acte, organitzat per Babord i Arran, sota el nom de "Xerrem sobre el TTIP". En ell l’activista Joan Tafalla i el regidor de Babord Carles Soler van detallar les possibles conseqüències de l’aplicació del TTIP. Soler va destacar els efectes negatius que tindria en l’economia local de Vilassar de Mar. Va explicar com afectaria principalment a l’agricultura i la ramaderia, sectors que es veurien aixafats per l’arribada de productes transgènics de preu més reduït i pitjor qualitat. Amb l’enfonsament del comerç agricultor i ramader, hauríem de recórrer a productes d’exportació que monopolitzarien el mercat. La sobirania de l’ajuntament també es veuria afectada ja que, en cas que Vilassar es declares lliure de transgènics, empreses privades podrien demandar-lo i establir quantioses multes que afectarien les butxaques dels ciutadans. Es per això que va defensar la importància de declarar Vilassar de Mar municipi en contra del TTIP i impulsar mesures per a recolzar el comerç de proximitat.
Joan Simó