Dia Internacional d'acció per la salut de les dones

vilassardemar.info | 27 maig 2015

Aquest dijous 28 de maig es celebra el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones i Vilassar de Mar s'hi afegeix posant èmfasi en una campanya concreta: “Els segons compten...”, de prevenció dels infarts aguts de miocardi en la dona. De 8.30 a 12 h, s’instal·larà una carpa informativa, al costat del Mercat Municipal per informar del símptomes més freqüents d’infarts en la dona i de la importància de prevenir factors de risc com ara la tensió alta. Per això, a la carpa es prendrà la tensió a les dones que així ho vulguin.

Les regidories de Serveis Socials, Família i Gent Gran i de Salut Pública de l'Ajuntament de Vilassar de Mar conjuntament amb el CAP Dr. Masriera, seguint les accions del Pla d’igualtat de gènere, volen donar visibilitat a aquest dia conscienciant a la població femenina de la importància d'actuar amb rapidesa davant l’aparició dels símptomes d'un possible atac de cor, atès que les dones tenen una simptomatologia menys típica que la dels homes i triguen un promig de 14 minuts més en avisar als Serveis d’emergència. Els símptomes més freqüents d'infart en la dona són: dificultat per respirar, debilitat, sensació d'indigestió, fatiga, dolor al pit i dolor al coll o a la mandíbula. Davant d'aquests símptomes cal trucar al telèfon d'emergències, el 112.

El Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones sorgeix a partir d'una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc el 1987 a Costa Rica. La Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib, va proposar el 28 de maig com una data per a la mobilització i la reivindicació, i on la salut de les dones fos la protagonista. Des de llavors molts països d'arreu del món celebren accions a favor de la salut de les dones.